Reblochon is één van de kazen die we altijd kopen als we in Frankrijk zijn. En ja eigenlijk nooit in Nederland. Hoewel hij ook te krijgen als een helft of een kwart kopen wij hem altijd als een hele kaas. Zo’n hele kaas geeft mij altijd een heerlijk gevoel van luxe; je hebt iets heel lekkers en het is veel, zo veel dat je zeker weet dat je het niet op krijgt.
Wij zaten ooit een week in een klein hutje met het gezin in het massief van Massif de Bauge waar het na twee mooie dagen begon te regenen en het daarna ook niet meer op hield. De enig troost tussen het rummikubben door was de Reblochon die werd gemaakt in ons dorp La Compôte in de plaatselijke kaasfabriek.
De kaas heeft een diameter van ongeveer veertien centimeter en is iets lager dan een camembert. De kaas is vooral bekend staat om te verwerken in de tartiflette , een ovenschotel uit de Savoie met aardappel, spek, kaas en ui. Stevige korst dat doorgaat als een klassieke bergschotel maar waarvan ik laatst las dat het helemaal niet zo klassiek is maar dat het een onderdeel van een marketingplan om Reblochon te promoten. Eerlijk gezegd vind ik dat niet zo heel erg want ik vind het allemaal heel lekker.
Maar Reblochon kan ook prima zonder aardappel, ui en spek worden geconsumeerd, het gaat ook prima op een stokbroodje of gewoon uit het vuistje. Hij combineert goed met een frisse witte wijn waarbij het niet erg is als er een beetje zuur in zit.
Reblochon wordt gemaakt van rauwe koeienmelk en hij is er in twee soorten; groen en rood. De kleuren slaan niet op de kleur van schimmel maar op het label op elke kaas zit. Een kaas uit een fabriek is rood. Wordt de kaas gemaakt op een boerderij dan weet je dat hij is gemaakt van de melk afkomstige van één kudde dan krijgt hij een groen label. Het spreekt voor zich dat je voor de groene moet gaan, al smaakt die andere ook prima!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!