Tips voor het beleven van de Tour de France

In juli is Frankrijk het decor voor het grootste sportevenement van de wereld, de Tour de France. Deze unieke wielerwedstrijd behoort tot de essentiële onderdelen van de Franse cultuur en identiteit. Als je nooit langs de kant van de weg de renners voorbij hebt zien gaan mis je een stuk Frankrijk alsof je nooit een croissant of Camembert hebt gegeten. Hou je niet van wielrennen dan is er niets aan de hand, want dat is slechts bijzaak. Hier een aantal tips voor het optimaal genieten van een dagje wielrennen.

De Tour heeft iets magisch, is uiterst besmettelijk en bovendien verslavend. Nu is het niet zo dat wij onze vakantie afstemmen op deze wielerwedstrijd, maar als het wielercircus in de buurt is gaan we altijd even kijken. Het is een uiterst vermakelijk spektakel dat met niets te vergelijken is.

Gezien de laatste jaren nogal wat ongelukken gebeuren tijdens de Tour stap ik direct naar Tip 5:

Hou afstand van de renners!

Tips voor het beleven van de Tour de France

Zeker zien:

- Neem de tijd
- Zorg voor eten en drinken
- Neem iets mee om op te zitten
Het peloton van de Tour de France in Bourgondië

Als de Tour passeert is het in Frankrijk direct een feest.

Het meest opmerkelijk is dat het hele circus beweegt, letterlijk alles staat op wielen. Natuurlijk geldt dat voor de wielrenners zelf maar hoewel deze mannen de kern van Tour is, omvat het heel veel meer. Het is een kilometers lange slang van auto’s, motoren, helikopters en bizarre voertuigen die zich gedurende drie weken over de Franse wegen slingert.

Op de Fransen heeft deze slang een uitbundige uitwerking. De gelukkige die langs de route wonen organiseren in de tuin een feest waarbij aan lange tafels wordt gegeten en gedronken. Dit gebeuren vangt aan rond het middaguur zodat iedereen goed kan lunchen want de lunch is altijd belangrijk in Frankrijk. Al lang voordat de wielrenners voorbij komen ruikt het langs het hele traject naar heerlijk gebraden vlees en hoor je bijna continue het geruststellende geluid van een fles wijn die wordt ontkurkt. Het is één groot feest.

Ondertussen gaat de voorbereiding voor het passeren van het wielercircus gewoon door. De route wordt afgezet en alle gendarmes uit de omgeving  worden gemobiliseerd en geposteerd. Hoewel het feest is geldt dat niet voor deze dienders want hun taak is goed op letten terwijl ze flink nors kijken en vooral dat laatste doen ze erg goed.

De reclamekaravaan

Nu is het wachten op de eerste deel van het tourcircus; de reclamekaravaan. Dit is een bonte stoet van allerlei voertuigen van de sponsors van de tour waarbij goed uitziende jongelui allerlei producten uitdelen en rondstrooien. Hierbij hoort ook de ‘Boutique Officielle’ van de Tour. Dit zijn gele bestelauto’s die anderhalve minuut stoppen en waar je een complete tourkit kan kopen bestaande uit een bidon, gele trui, een pet en nog wat andere goodies. Daarbij staat op elk van deze bestelauto’s een luidspreker die het publiek op de hoogte houdt van de ontwikkeling van de wedstrijd. Dat interesseert niemand maar de stem die door de speaker schalt geeft de originele Tour-de-France stemming.

De reclamekaravaan van de Tour de France

De reclamekaravaan telt tal van bizarre voertuigen en is een happening an sich.

Na de reclamekaravaan volgt het wachten op de wielrenners. Dit kan even duren en daarom openen de Fransen nog maar een wijntje. Ondertussen komen op grote snelheid auto’s met VIPS voorbij. Hier is niets aan, al maken wij er wel eens een spelletje van om zoveel mogelijk van deze auto’s te laten toeteren. Dit doe je door wild te zwaaien en een gezicht te trekken alsof je iemand herkent, de VIPS voelen zich hierdoor nog belangrijker, wat eigenlijk wel jammer is. Ondertussen loopt de spanning op, want de renners zijn in aankomst.

Wielrenners tijdens de Tour de France in de Auvergne bij Aurillac

Bij het passeren kan je de renners aanraken.

De sporthelden worden aangekondigd door een zwerm helikopters die standaard boven het peloton hangen. Deze hoor je al van kilometers ver aankomen waardoor het allemaal nog spannender wordt. Na nog flink wat auto’s komen de renners voorbij. Bij een vlakke etappe is dit heel snel voorbij en raak je onder de indruk van de snelheid van de fietsers. Na de renners volgen de ploegleidersauto’s, veel motoren van de pers en eventueel wat renners die achterop zijn geraakt. Vlak achter de laatste renner rijdt de bezemwagen en tot slot nog wat auto’s met dokters en zelfs een sleepauto waarop auto’s met pech snel mee genomen kan worden. Deze hele stoet rijdt even snel als de renners en raast dus snel voorbij. Daarna is het weer rustig. Het publiek kijkt elkaar aan en begint de spulletjes op te ruimen of opent nog een laatste flesje.

Na deze lange introductie dan nu de tips.

1. De route

Voorbereiding is alles! In Nederland zoek ik op internet de route van de etappe die we gaan bekijken al op en zorg dat ik die in mijn telefoon staat. Die heb je altijd bij je en dat is wel zo handig. Het routeboek vind je op de site van de Tour de France.

2. Zoek een goede plek

Wij hebben de Tour al vaak gezien maar slechts één keer een bergetappe en dan ook nog maar in de Auvergne, niet echt hooggebergte dus. Voor de niet-wielerfans onder ons; de bergen zijn belangrijk tijdens de Tour want daar worden het verschillen in het algemeen klassement gemaakt.

Het is fantastisch om te zien maar bergen hebben twee nadelen. Omdat het zo belangrijk is, is het daar heel druk én in de bergen is het wegennet niet optimaal. Deze combinatie zorgt voor enorme files en dus lang wachten waardoor  je vaak al een dag van te voren naar boven moet. Voor een wielerfan is dat geen probleem, maar voor de gemiddelde frankrijkganger toch iets te veel van het goede. Een vlakke etappe is een goed alternatief om het allemaal mee te maken. We zijn nog nooit bij de start of finish geweest maar daar is het ook druk en ben je niet zomaar weg.

Kies als het even kan een plekje in de laatste vijftig kilometer van de rit dan weet je zeker dat je op televisie komt. Je hebt grofweg twee keuzes, in of buiten een dorpje. Je kan niet fout kiezen want allebei is leuk. In een dorpje is het gezellig en iedereen, behalve de agent, is dronken en heeft plezier.  Het is wel wat drukker en je kan er waarschijnlijk niet zitten en staat niet vlak langs de weg. Een plek buiten een dorp is rustiger, kan je goed zitten en je kan de renners goed zien.

3. Hou rekening met het weer

Wielrennen doe je buiten en als het regent of koud is, is het puur afzien. Als er slecht weer is kan je beter niet naar de Tour gaan. Bezoek dan een dorp of een leuke stad. Ook een kasteel of een grot is een goede optie. Volgend jaar weer een Tour!

4. Neem voldoende spullen mee

Tour de France kijken is leuk, maar het moet wel comfortabel zijn. Neem dus minstens een kleed mee waarop je kan zitten. Zit je op een camping en heb je stoelen bij je? Neem ze mee, zeker als je de hele stoet wil zien is comfort fijn.

Eten en drinken mag natuurlijk niet ontbreken. Vul een flinke picknicktas en zorg voor voldoende drinken. Zeker als het warm is moet je genoeg water bij je hebben. Meestal kan je de auto dichtbij parkeren dus je hoeft niet alle flessen direct mee te nemen naar je plekje. Wijn is natuurlijk ook prima, maar ook zonder alcohol heb je best lol.
Er zijn mensen die een radio bij zich hebben om de wedstrijd te kunnen volgen. Daar gaat het natuurlijk niet om en het is mijn ogen niet nodig. Een wielerwedstrijd volgen doe je achter de televisie, niet langs de weg. Een mobiel is wel handig want er moet natuurlijk gebeld worden naar Nederland waar vrienden en familie op de televisie kunnen zien hoe goed jij het hebt in Frankrijk!

5. Langs de weg

Hoe smal de wegen ook zijn, de Tour stopt voor niemand. Neem dus voldoende afstand en zeker als je kinderen bij je hebt is het goed opletten. De karavaan gaat hard en gebruikt de hele breedte van de weg. Ook de wielrenners waaieren zich uit over de hele weg en kijken niet uit voor toeschouwers. Je zal niet de eerste zijn die in het hôpital belandt na een botsing met een renner. Je komt zeker op televisie maar je vakantie is wel verknald en dat is het niet waard. Het devies is dan ook om minstens één meter van het asfalt te blijven, dan ben je veilig. Vaak hebben Franse wegen een greppeltje en daarachter is een prima plek om je te installeren.

E-Magazine

In bezit een ereader of tablet? Download dan één van de E-Magazine. Deze lees lekker je op je vakantieadres en ontdek je mooiste dorpen en leukste plekken.



Downloaden doe je hier >>

6 antwoorden
  1. Mariëlle zegt:

    Jankerds en ouwe bromsnorren
    heb je er altijd bij.

    Ik heb genoten van het enthousiaste stukje. Ik ben om. We gaan zeker een keer.

    Beantwoorden
  2. J. Valk zegt:

    hoe vind ik de tijden die aangeven hoe laat het parcours, vooral bergop, wordt afgesloten?
    Ik wil voor de bergetappe omhoog fietsen en dan ergens plaatsnemen

    vr gr J Valk

    Beantwoorden
  3. Birgit zegt:

    Dankjewel voor dit leuke artikel! Dit heeft me over de streep gehaald om langs de route te gaan kijken met de kinderen en het was ontzettend de moeite waard!

    Beantwoorden
  4. Jasper Boussaert zegt:

    Bedankt voor de tips! De renners zouden om 14u15 passeren. Vanaf wanneer staan we dan best op post om een goed plaatsje te hebben en de hele caravaan te zien.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *